torstai 12. maaliskuuta 2015

2)Luonnonmaantiede ( sijainti,pinnanmuodot ja vesistöt ja vesivarat)




1.Sijainti
Meidän työ alkaa Helsingistä, josta lennämme Nizzaan. Matka-alue on 40-45 astetta pohjoista leveyttä ja 5-13 astetta itäistä pituutta. Alueemme naapurimaita on muun muassa Espanja, Sveitsi, Ranska ja Slovenia. Aluettamme ympäröi ja rajaa Tyrrhenanmeri ja Välimeri.




Pääalueen eli Italian halki kulkee mannerlaatan reunat , jonka vuoksi maanjäristykset ovat yleisiä. Italiassa on paljon poimuvuoristoja, jotka ovat syntyneet kun maankuori poimuttuu laattojen työntyessä toisiaan kohti. Alpit, kuuluisa vuoristo on syntynyt Euraasian ja Afrikanlaatan törmäyksessä. Italiassa on paljon tulivuoria myös, koska mannerlaatan törmätessä paine muodostaa vuoria, minne jää magmaa sisään. Maa on pääasiassa ylänköä ja vuoristoa.
poikkileikkaus Genovasta Roomaan.






Kartasta näkee Italian suurimmat tulivuoret Etna Sisiliassa ja Vesuvius Napolin lähellä.


  2.Pinnanmuodot


Etna, Sisilia





Italia 4
Italia on kaunis niemimaa. Italiassa on alankoa rannikolla ja sisämaassa ylänköä ja vuoristoa. Alanko ylettyy korkeimmillaan 200 metriä merenpinnan yläpuolelle. Ylänkö on yli 200 metriä merenpinnasta. Vuoristot esimerkiksi Alpit ja Apenniinit ylettyvät vähintään 1000 metriä merenpinnan yläpuolelle.Vuoristoiset alueet ovat harvempaan asuttuja  kuin alavat seudut.

Suurin osa maasta on ylänköä, varsinkin Sisiliassa, Sardiniassa sekä Etelä- ja keski-Italiassa. Pohjois-Italiassa ja keski-Italiassa on paljon vuoristoa. Koillisessa ja rannikolla on alankoa.


Italia 2



Maisema on kauniin kutsuva maalaisteiden apaja. Luonnossa on kivikkoa ja nahkealehtisiä kasveja. Italia on täysin erinäkoinen kuin Suomi. Italian kaupungit on ahtaammin rakennettu kuin Suomessa. Talot ovat pääosin beigeänvärisiä ja kirkkoja on paljon.


3. Vesistöt ja vesivarat


Kartta on englanniksi, mutta se ei ketään haittaa !


Italiaa ympäröi Ligurian meri, Tyrrhenian meri, Adrian meri eli kokonaisuudessaan Välimeri. Reitin varrella olevia jokia on Arno-joki ja Tiber. Italiassa on merta joka puolella, mutta makeaa vettä ei niin paljon. Matkan varrelle osui vain yksi järvi Rooman lähellä, Lago di Braccioano. Braccioano on 57,5 km² ja syvimmillään 164 metriä.

Vesivarojen hyödynnys
Vesivaroja hyödynnetään elinkeinoissa. Kalastus on yksi tärkeä elinkeino ja tärkeimpiä kaloja on anjovis, makrilli ja sardiini. Vettä käytetään maataloudessa kasvien kasteluun ja teollisuudessa toimintoihin. Meret ovat erinomaisia kulkuteitä ja niiden kautta tuodaan Italiaan ja viedään Italiasta tuotteita.


Vesistöihin ja vesivaroihin liittyviä ongelmia Italiassa
Maan monet järvet ovat saastuneet. Saastuminen alkoi toisen maailmansodan jälkeen ja silloin kun Italia alkoi teollistua. Järvien vedessä on ulosteiden bakteereita, mikä johtuu huonosta jätevedenpuhdistuksesta tai sen puuttumisesta. Jätevedet ohjataan jopa paikoittain suoraan järviin tai jokiin. Lähteiden mukaan mafia pyörittää Napolissa jätehuoltoa. Roskat tungetaan onkaloihin ja peitetään maalla. Myrkyt menevät pohjaveteen ja kierre jatkuu kun ne siirtyvät kasteluun tai juomaveteen.
Italia 15
Italian vesijalanjälki- extra
Vesijalanjälki tarkoittaa sitä, kuinka henkilö, yhteisö tai valtio on kuluttanut maailman vesivaroja omiin tarpeisiinsa (vettä/kuluttaja/vuosi). Vesijalanjälkeen lasketaan talous- ja juomaveden lisäksi myös kaikki muu vesi mitä on tarvittu esimerkiksi maanviljelyyn tai teollisuuteen.

Italian kokonaismäärä on 114,73 km3/y ja se on kaikista maista 24. Vesijalanjälki jaetaan kolmeen alueeseen: harmaa, sininen ja vihreä vesi. Harmaa vesi tarkoittaa ihmisen toiminnoissaan käyttämää vettä, joka on saastunutta tai muuten laadultaan huonontunutta. Sininen vesi merkitsee makeaa vettä eli pinta- ja pohjavettä. Vihreä vesi  on sadevettä ja maaperään sitoutunutta vettä. Italiassa käytetään eniten vihreää vettä, sitten harmaata vettä ja vähiten sinistä vettä. Intiaan nähden Italiassa käytetään vähän vettä.

Vesi

Suomen vesijalanjälki on 10,14km3 / y ja se on 98. kaikista valtioista. Kun verrataan Suomen ja Italian vesijalanjälkiä huomaa, että Italiassa käytetään noin 11 kertaa enemmän vettä kuin Suomessa. Luku on kuitenkin ymmärettävä, sillä Italiassa asuu vajaat 61 miljoonaa ihmistä. Molemmissa maissa käytetään eniten vihreää vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti